Sunday, November 17, 2013

I'm not who you think I am.

" I'm not who you think I am. "

Wie herinnert zich dit zinnetje uit de televisieserie "La femme Nikita"; een ietwat flauwe bewerking uit de jaren '80 van de originele franse film "Nikita" van Luc Besson?
"I was falsely accused of a hideous crime [killing a police officer] and sentenced to life in prison. One night I was taken from my cell to a place called Section One, the most covert anti-terrorist group on the planet. Their ends are just, but their means are ruthless. If I don't play by their rules, I die."
Ondanks een geweldig straffe Peta Wilson haalt de Amerikaanse serie nooit het niveau van het origineel. We zwijgen hier bewust van het nog zwakkere afkooksel uit 2010 met ene Maggie Q. Eigenlijk ben ik een geweldige fan van 3 films van Besson: Le Grand Bleu uit 1988, Nikita uit 1990 en Léon uit 1994. Denk ook terug aan een fantastische Natalie Portman die in Léon op 12-jarige leeftijd een onvoorstelbaar debuut maakt. Ik vraag me af of veel mensen wel weten dat de schattige Mathilda die in de film aan de zijde van Jean Reno speelt wel degelijk de nog zeer jonge Portman is. De in Jeruzalem geboren actrice die vandaag zeer grote bekendheid geniet dankzij haar rol in vooral Black Swan start haar carrière in een Franse film van Luc Besson. Ze tekent voor de strafste vertolking uit haar loopbaan. Wat ik u niet wil onthouden is de auditie die ze doet voor de rol; op dat ogenblik is ze 11 jaar! Maar terug naar "Nikita", een film die zéér hoog scoort in mijn top-100 van beste films aller tijden. We zien de nog zeer jonge Anne Parillaud, Marc Duret en Patrick Fontana acteren in een aangrijpend verhaal over de tot levenslang veroordeelde "Nikita" die in plaats van naar de gevangenis te gaan een tweede kans krijgt en opgeleid wordt tot een stijlvolle jonge huurmoordenaar. Voor diegenen die niet overtuigd zijn, bekijk deze fantastische "restaurant"-scene die zich afspeelt aan de Gare de Lyon in Parijs.
Ook best genietbaar is de Amerikaanse spin-off onder de titel "Assasin" met een goed acterende Bridget Fonda. Great music too; Nina Simone "here comes the sun".No comments:

Post a Comment